Przemysł spożywczy a chemiczne dodatki do żywności

W czasach obecnych, w przemyśle spożywczym stosuje się wiele dodatków chemicznych, które to mają za zadanie nadać im ściśle określonych właściwości i cech. Chemiczne dodatki do żywności mają za zadanie przede wszystkim przedłużyć trwałość i zdatność do spożycia produktów oraz ustabilizować i poprawić jakość artykułów spożywczych. Dodatkowo mają one chronić wartości odżywcze znajdujące się w wyrobach, a także ułatwić ich produkcję i uzyskanie nowej, lepszej jakości.

 

W teorii są to więc związki chemiczne pozytywnie oddziałujące na przemysł spożywczy, jednak jak to w podobnych przypadkach bywa, posiadają one również negatywne skutki. Przede wszystkim nie należy spożywać ich w dużych ilościach, gdyż nie będą pozytywnie oddziaływać na ludzki organizm. W artykułach spożywczych możemy znaleźć konserwanty i barwniki, przeciwutleniacze, stabilizatory i regulatory kwasowości, emulgatory, substancje zagęszczające, stabilizatory, substancje zwilżające, substancje żelujące i środki spulchniające, aromaty i substancje smakowe oraz słodzące, a także nabłyszczacze. Ich lista jest niezwykle długa, a każda z substancji chemicznych ma ściśle określone zadanie, które odgrywa w produktach spożywczych.

 

Możesz również polubić…